torstai 19. heinäkuuta 2007

FAQ/UKK

1. Miksi tämä?
Kauneimmat oikopolut on zen-henkinen, käsitetaiteellinen kulttuuriprojekti. Taiteilijan yksi tehtävä on luoda merkityksiä ja tässä tapauksessa haluan muistaa oikopolkuja (noita hiljaisia ystäviämme), jotka vuodesta toiseen lyhentävät matkaamme muutamilla metreillä ja säästävät muutamia sekunteja kallista aikaamme.

Ihminen haluaa kulkea linnuntietä, vaikka ei lentää osaakaan. Siksi ihminen oikaisee pitkin metsiä, vaikka tietäkin olisi tarjolla. Teiden ja väylien suunnittelijat eivät voi aina vetää pyörätietä suorimman mukaan, tai sinne mistä parhaalta tuntuisi, joten matkoistaan muutamia sekunteja nipistää haluavat tee-se-itse -miehet ja -naiset tamppaavat suorempia reittejä sinne minne virallinen kävelytieverkko ei ulotu.

Tämä blogi on kunnianosoitus kaikille niille tuntemattomille tamppaajille, jotka ovat kulkeneet omia polkujaan, eksyneet ja oikaisseet koipensa tarpoessaan pitkin soita ja hankia; ylistyslaulu niille uhkarohkeille veijareille, jotka ovat lähteneet ylittämään heikkoja jäitäkin lyhyemmän reitin toivossa; hatunnosto niille levottomille pioneereille, jotka ovat astuneet asfalttien ahtaiden rajoitusten ulkopuolelle ja raivanneet ihmislajille uusia latuja.

No huvikseen vaan väkersin, kun oli niin tyhymä idea.

2. Mikä on oikopolun määritelmä?
Mikä tahansa kinttupolku ei käy oikopoluksi. Oikopolulle on ainakin yksi selvä kriteeri: sen täytyy lyhentää matkaa, johon muuten kuluisi pidempään. Jos polkua pitkin kulkeminen pidentää matkaa, silloin kyseessä on niin sanotusti maisemareitti.

3. Meillä on myös kaunis oikopolku, voinko lähettää kuvan siitä?
No jos on ihan pakko, niin anna jossakin kommenteissa linkki kuvaan suosikkioikopolustasi niin liitän sen blogiin ja annan lahjomattoman arvioni polun kauneudesta.

4. Mutta oikopolku ei ole Oulussa
Ei se mitn.

5. Miten oikopolku digikuvataan oikeaoppisesti?
Mielellään siten, että samassa kuvassa näkyy jonkin verran oikeaa tietä ja tietysti oikopolkua. Mutta mielikuvitusta saa käyttää. Luovuudesta saa bonuspisteitä arvioinnissa.

6. Minulla on jotain muuta oikopolkuihin liittyvää!
Onko se runo? Tarina? Novelli? Video? Tunnaribiisi? Käyttökokemus? Kerro heti, lisätään se blogiin.

7. Tämä on kyllä turhin juttu ikinä
No elä muuta sano.

Kuvia poluista ympäri maailmaa: Wikimedia Commons - Trail

Ei kommentteja: